Επιστροφή στις μνήμες και στις ρίζες μας, στην Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία
Ο Ιερός μας Ναός πραγματοποίησε επταήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη, που θα μείνει χαραγμένη βαθιά στην καρδιά μας και στο νου μας.
Ιστορικές στιγμές ζήσαμε από την θερμότατη και μέσα σε εγκάρδιο κλίμα υποδοχή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο. Είχαμε την ευλογία να συναντηθούμε με την Α.Θ. Παναγιότητα αλλά και με την Αγία και Ιερά Πατριαρχική Σύνοδο, η οποία μόλις είχε τελειώσει τις εργασίες της.
Αισθανθήκαμε μεγάλη ευλογία διότι ο Πατριάρχης του Γένους μας, μας έκανε κοινωνούς τόσο των Πανορθοδόξων προβληματισμών, όσο και των διαχριστιανικών. Ήταν για μας ιδιαίτερη τιμή, διότι μας ανέλυσε με ιδιαίτερες λεπτομέρειες την οικουμενική πορεία της Ορθοδοξίας, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Μας μίλησε εκτενέστερα για τον διαχριστιανικό διάλογο και ιδίως για την συνάντηση Πατριάρχου και Πάπα, η οποία συνέβη μετά από πενήντα χρόνια στα Ιεροσόλυμα και μας ανέφερε λεπτομερώς, ότι ο σκοπός δεν είναι o Διαθρησκειακός Συγκριτισμός ή αλλιώς οικουμενισμός, αλλά μία απλή και καλή σχέση σε ζητήματα, όπως προβληματισμούς επί θεμάτων τόσο θεολογικών, όσο και κοινωνικών, όπως το πρόβλημα του ρατσισμού, του θρησκευτικού φονταμεταλισμού, της μόλυνσης του περιβάλλοντος, της φτώχειας, της κοινωνικής ανισότητας.
Στην συνέχεια ανέπτυξε σχετικά με την ποιμαντική επίσκεψή του στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, καθώς και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αλβανίας. Υπό την πνευματική καθοδήγηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου δεν επετεύχθη μόνο ανασύσταση αλλά και καθολική ανάσταση του γένους των χριστιανών εκ του μηδενός. Το έργο θαυμαστό και ο Πατριάρχης μίλησε για ένα θαύμα που συνετελέσθη εκεί, όσο και στη Μητρόπολη Γερμανίας όπου του έγινε επίσημη υποδοχή ως αρχηγός κράτους. Στο δε δεκαήμερο στη Γερμανία, έζησε και πολλές άλλες πνευματικές εμπειρίες και εκεί θαύμασε το σημαντικό έργο που επετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Αυγουστίνος, μέσα σε μία θυσιαστική πεντηκονταετία διακονίας στην οποία δημιουργήθηκαν νέες ενορίες και νέα μέλη.
Στα όσα είπε ο Πατριάρχης παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ. Δημητρίου, μιας σημαντικότατης θεολογικής και διεθνούς εμβέλειας παρουσίας και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σικάγου κ. κ. Ιακώβου, συμπλήρωσε εμπνευσμένα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. κ. Αυγουστίνος για το πολυσχιδές, πολυσήμαντο και κατά πάντα πνευματικά άρτιο και θεάρεστο έργο, το οποίο επιτελείται επί έτη πολλά στη Γερμανία, κατόπιν αγαστής συνεργασίας μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής και Προτεσταντικής Εκκλησίας.
Αντιφωνώντας ο π. Μάξιμος, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Δάφνης, λαμβάνοντας την ευλογία του Πατριάρχη, εξήρε την ισχυρή παρουσία του Πατριάρχου, ενός τέτοιου εκκλησιαστικού ανδρός, ο οποίος οδήγησε την Ορθοδοξία σε μία αποδοχή και καταξίωση απανταχού της γης, αναδεικνύοντας όχι το Πατριαρχείο τον Πατριάρχη αλλά ο Πατριάρχης το Πατριαρχείο.
Μίλησε ιδιαιτέρως για την επίσκεψη στην Γερμανία, όπου στην νεοσύστατη μεν Εκκλησία, επετεύχθη μία ταχεία πνευματική πορεία και εξέλιξη, η οποία την κατατάσσει στις πιο αξιοζήλευτες και ζωντανές Εκκλησίες, με πολύ και ουσιαστικό έργο, τόσο από πνευματικής όσο και κτιριακής πλευράς.
Ανέφερε ότι υπηρέτησε επί τρία συναπτά έτη στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας και ήταν διπλή η χαρά, όπως και την αγάπη του για τον Οικουμενικό θρόνο του την μετέδωσε τόσο η τροφός Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία, μέσα στο υγιές εκκλησιαστικό κλίμα όπου γαλουχήθηκε, όσο και η υπηρεσία του επί δέκα έτη στην Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου. Επεσήμανε εν συνεχεία ότι η συνεχής και αδιάκοπη παρουσία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αβύδου κ. κ. Κυρίλλου ως Αρχιερέα του Οικουμενικού Θρόνου και λειτουργού του Ιερού Θυσιαστηρίου στον Ιερό μας Ναό, διατηρούν της αλήστου μνήμης ιστορικής πορείας της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας εις τον κόσμο.
Τέλος τόνισε το πολυσχιδές και πολύπλευρο έργο, το οποίο επιτελεί ο Πατριάρχης του Γένους μας, ως ορατή κεφαλή της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας, τόσο για θέματα που αφορούν την Εκκλησία και ασχολείται με ιδιαίτερη ζέση, ως ρυθμιστής των οικουμενικών προβλημάτων μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών, αλλά και συνάμα, μη περιφρονώντας τα θέματα οικουμενικής εμβέλειας, μέσα σε υγιή διάλογο για όλα αυτά που ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν.
Θαυμάσαμε την απλότητά του, τον μεστό και ουσιαστικό λόγο, πήραμε την ευλογία του μοιράζοντας σε ένα έκαστο εξ ημών από ένα σταυρό. Αναχωρήσαμε με τις πατριαρχικές ευχές και ευλογίες από το Φανάρι της Οικουμένης, όπου λάμπει το φως του Χριστού εις πάντα τα έθνη, ευχόμενοι και προσευχόμενοι ο Άγιος Τριαδικός Θεός να δίδει στον Πατριάρχη του Γένους μας, υγεία και δύναμη στο πολύπλευρο έργο, ώστε να οδηγεί την Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία εις ασφαλείς και αξιόπλοους λιμένας.
Εις πολλά έτη Παναγιώτατε
Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό