ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ 2019

IMG 2984

Με τη χάρη του Κυρίου μας ο Ιερός μας Ναός πραγματοποίησε προσκυνηματική εκδρομή στους Αγίους Τόπους και στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης του όρους Σινά. Μία εμπειρία συγκλονιστική η οποία θα μείνει βαθιά χαραγμένη στη ψυχή και στο μυαλό όλων των προσκυνητών ακολουθώντας τα βήματα του Κυρίου μας στην επίγεια ζωή Του.

Πρώτη ημέρα του προσκυνήματος και ξεκινήσαμε επισκεπτόμενοι τα πανάγια προσκυνήματα στην Παλαιά πόλη των Ιεροσολύμων. Προσκυνήσαμε τον Πανάγιο Τάφο του Κυρίου, τον φρικτό Γολγοθά όπου εκεί βρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός, την Αποκαθήλωση και τον Ναό της Αναστάσεως. Συνεχίσαμε στο "μη μου άπτου" όπου ο Κύριός μας εμφανίστηκε στην Μαρία την Μαγδαληνή, στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιακώβου όπου διασώζεται η πύλη από την οποία εξήλθε ο Κύριος πορευόμενος για τον Γολγοθά. Κατεβήκαμε την Οδό του Μαρτυρίου, επισκεφθήκαμε το Πραιτώριο, την Προβατική Κολυμβήθρα και την Φυλακή του Αποστόλου Πέτρου. Επίσης επισκεφθήκαμε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων όπου συναντήσαμε τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ΄.

Την δεύτερη ημέρα του προσκυνήματός μας αναχωρήσαμε για την Ιεριχώ και την Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου του Χοζεβίτη όπου ο ηγούμενος της Μονής π. Κωνσταντίνος μας ομίλησε πνευματικούς λόγους. Συνεχίσαμε στο Σαραντάριο όρος και στην Ιερά Μονή του Προφήτου Ελισσαίου όπου βρίσκεται η συκομορέα που ανέβηκε ο Ζακχαίος για να δει τον Χριστό. Συνεχίσαμε στον τόπο της Βαπτίσεως του Κυρίου μας όπου ο π. Μάξιμος τέλεσε τον Αγιασμό και αρκετοί προσκυνητές βαπτίσθηκαν στον Ιορδάνη Ποταμό μέσα σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης. Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στην Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου. Επιστρέφοντας στα Ιεροσόλυμα προσκυνήσαμε το αποτύπωμα του πέλματος του Κυρίου μας όταν αναλήφθηκε και στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την Ιερά Μονή Αναλήψεως. Επίσης επισκεφθήκαμε το Μοναστήρι της Μικρής Γαλιλαίας και την Βηθσφαγή το μέρος από όπου ξεκίνησε την θριαμβευτική είσοδο ο Κύριος την Κυριακή των Βαίων. 

Την τρίτη ημέρα αναχωρήσαμε για την Χερσόνησο του Σινά για να επισκεφθούμε την Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης. Μια μαγευτική διαδρομή μέσα στην έρημο όπου αποζημιωθήκαμε αντικρύζοντας την Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης. Μεγάλη εμπειρία η θεωρία του Όρους Σινά και η εύλαλος σιωπή του Οσίου Στεφάνου και του Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος. Συμμετείχαμε στον Εσπερινό και πρωί πρωί στην Θεία Λειτουργία όπου οι καρδιές μας πλημμύρισαν από θεϊκή χαρά. Μεγάλη ευλογία για μερικούς προσκυνητές οι οποίοι ανέβηκαν στην Αγία Κορυφή όπου εκεί παρέδωσε ο Θεός τις Δέκα Εντολές στον Μωυσή. Διανυκτερεύσαμε και την επόμενη ημέρα επιστρέψαμε στα Ιεροσόλυμα.

Την επόμενη ημέρα μεταβήκαμε στην Σαμάρεια, στο Φρέαρ του Ιακώβ, όπου ακόμα και σήμερα βγάζει νερό και όπου εκεί ο Κύριός μας συνάντησε την Σαμαρείτιδα. Στην συνέχεια επισκεφθήκαμε την Σεβάστεια και τη φυλακή, τον τόπο θανατώσεως και τον τάφο του Ιωάννου του Προδρόμου. Επίσης εκεί υπάρχουν ερείπια από το παλάτι του Ηρώδη Αντύπα εκεί όπου η Σαλώμη ζήτησε την κεφαλή του Ιωάννη επί πίνακι. Επιστρέφοντας προς τα Ιεροσόλυμα προσκυνήσαμε τον τόπο μαρτυρίου του Πρωτομάρτυρος Στεφάνου, για να καταλήξουμε στην Γεσθημανή και τον τάφο της Παναγίας, το όρος των Ελαιών και το μέρος που ο Ιούδας πρόδωσε τον Δάσκαλό Του.

Την έκτη ημέρα αναχωρήσαμε για το όρος Θαβώρ, στην κορυφή του οποίου έγινε η Μεταμόρφωση του Κυρίου μας και συνεχίσαμε για τη Ναζαρέτ και τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Επόμενος προορισμός μας η Κανά που πραγματοποιήθηκε το πρώτο θαύμα της επίγειας ζωής του Χριστού και συνεχίσαμε για τον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων στην Καπερναούμ και την Ιερά Μονή Αγίων Αποστόλων στην Τιβεριάδα.

Τελευταία ημέρα του προσκυνήματός μας και τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Γεννήσεως, Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου, όπου ζήσαμε ανεπανάληπτες πνευματικές στιγμές ψάλλοντας στα ελληνικά, στα αραβικά και στα ρωσικά.Ξεναγηθήκαμε στο Ναό και στο χώρο όπου βρίσκονται τα οστά των σφαγιασθέντων από τον Ηρώδη νηπίων. Συνεχίσαμε για το Χωριό των Ποιμένων, τον Άγιο Θεοδόσιο τον Κοινοβιάρχη, ιδρυτή της κοινοβιακής ζωής και στην Ιερά Μονή του Αγία Σάββα του Ηγιασμένου. Τελειώνοντας το προσκύνημά μας για τελευταία φορά πήγαμε εκεί από όπου ξεκινήσαμε, στον Πανάγιο Τάφο, τον Φρικτό Γολγοθά και την Αποκαθήλωση. Παίρνοντας το δρόμο προς το αεροδρόμιο προσκυνήσαμε τον Τάφο του Αγίου Γεωργίου στην Λύδδα και επιστρέφουμε γεμάτοι πνευματικές εμπειρίες με την Χάρη του Αναστάντος Κυρίου μας και την ευλογία της Παναγίας μας. 

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό