ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

 

DSC09611

 

Με αισθήματα βαθειάς κατάνυξης και απείρου συγκινήσεως βιώσαμε την προσκυνηματική μας εκδρομή στο Άγιον 'Ορος την εβδομάδα της Διακαινησίμου.

Πραγματικά ζεις μια θεϊκή εμπειρία. Σε μια μικρή παροντική στιγμή ζεις την αιωνιότητα, το απρόσμενο θαύμα, τη χάρη του Θεού, την ευλογία της Παναγίας. Βλέποντας τους ένσαρκους αγγέλους να βιώνουν το θέλημα του Θεού στη ζωή τους, ποθείς και συ κοντά τους την αγιότητα της καθαρότητας, το καθάριο πνευματικό βίωμα.

Ευχαριστούμε για την θερμότατη υποδοχή τον Άγιο Πρώτο τον Ανώτατο Εκκλησιαστικο Άρχοντα της Αυτοδιοικήτου και Αυτονόμου Πολιτείας, της χερσονήσου του Άθω, το περίφημο Περιβόλι της Παναγίας, στο οποίο βιώνουν πνευματικώς έντονα τη Θεία Χάρη, οι Πατέρες οι οποίοι αγωνίζονται εκεί.

Μας υποδέχθηκε ο Άγιος Πρώτος Γέροντας Παύλος στο Πρωτάτο, με αισθήματα χαράς και αγάπης. Οφείλουμε άπειρες ευχαριστίες προς την αγάπη του για την θερμότατη υποδοχή του, για την ανιδιοτελή του αγάπη την οποία επέδειξε για την δική μας ενορία και το Κέντρο Νεότητός μας και ο οποίος πραγματικά αφού μας ενθουσίασε με την υποδοχή του μας μετέφερε μηνύματα χαράς και ελπίδος για τον Αναστάντα Χριστό.

Θερμότατες ευχαριστίες προς την Ιερά Σκήτη του Αποστόλου Ανδρέα και τον Δικαίο Άγιο Καθηγούμενο π. Εφραίμ ο οποίος παρά το μεγάλο πλήθος των προσκυνητών, τριάντα τρία άτομα είμασταν, μας άνοιξε τις πύλες της Ιεράς Σκήτης και μας φιλοξένησε θερμότατα και όχι μόνο μας φιλοξένησε υλικώς αλλά μας στήριξε και πνευματικώς. Μας μίλησε εκ βάθους ψυχής και προσπάθησε να μεταφέρει την βιούμενη αλήθεια, η οποία δεν παύει να είναι μία θεωρία θεολογική, αλλά μία έμπρακτος ομολογία, μία έμπρακτος ορθοδοξία, μία βιούμενη πίστη. Μας μίλησε για την ενδημούσα χάρη, η οποία πρέπει να ενοικεί μέσα στη καρδιά μας και η οποία δίνει την πληροφόρηση και την εσωτερική μαρτυρία της εν Χριστώ αληθείας. Χωρίς αυτήν ο άνθρωπος δεν μπορεί ούτε να ορθοτομεί, ούτε να ορθοπραττεί, πόσω δε μάλλον να θεολογεί άνευ της μαρτυρουμένης παρουσίας του Θεού μέσα στη καρδιά μας. Αυτή λοιπόν η βιούμενη αλήθεια, η οποία εκπορεύεται από τη Χάρη του Παναγίου Πνεύματος και δίνει την μαρτυρία της αληθείας είναι κοινό αγαθό όλων των ορθοδόξων και πληροφορείται μέσα από την προσευχή, μέσα από την μετάνοια, μέσα από την καθαρή άνευ όρων και ορίων εξομολόγηση, από την συνεχούμενη πνευματική εμπειρία, η οποία είναι ταυτόχρονα το εφαλτήριο της ορθής πίστης και η οποία μαρτυρείται δια του ορθού λόγου.

Πλείστα μηνύματα χαράς και συγκινήσεως, πλείστα μηνύματα κατανύξεως και πνευματικής εφορίας κατέκλυσαν τη ψυχή μας από αυτήν την πνευματική επίσκεψη προς το Αγιώνυμο Όρος, όπου η πίστη δεν είναι ένα γεγονός θεωρητικό, αλλά είναι ένα γεγονός πραγματικό, ένα γεγονός αληθινό, μία μαρτυρία ζωής, μία μαρτυρία που λαμβάνουν τα νέα παιδιά ως μία μαρτυρία εμπιστοσύνης, ορθοπραξίας και ορθοδοξίας.

Θερμές ευχαριστίες προς την Ιερά Μονή Ξενοφώντος όπου ο Άγιος Καθηγούμενος μας μίλησε με πολλή αγάπη και μας υποσχέθηκε ότι την επόμενη χρονιά θα μας φιλοξενήσει στον περίπτυστο και όμορφο χώρο της Ιεράς Μονής.

Με την καρδιά μας στραμμένη στις υψηλές παρυφές και κορυφές του Άθωνος, έμπλεοι αισθημάτων χαράς και αγάπης, έμπλεοι συναισθημάτων εμπιστοσύνης στον Άγιο Θεό και προς τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, την πρέσβειρά μας την Παναγία, υποσχεθήκαμε να ξαναβιώσουμε και να ξαναζήσουμε αυτά τα θαυμαστά γεγονότα τα οποία η πρόνοια και η αγάπη του Θεού θέλησε να επιδαψιλεύσει στη ζωή μας, με την υπόσχεση να επισκεφθούμε ξανά το Περιβόλι της Παναγίας, ώστε να πάρουμε χάρη από το μυρόπνοα άνθη του Άθωνος, από τη χαρά των Αγίων Πατέρων, από τη ζώσα πίστη και την ενεργούσα Θεία Χάρη, η οποία ενεργεί μέσα μας.

Ευχόμαστε και προσευχόμαστε ο Κύριος να μας αξιώσει να έχουμε και άλλες τέτοιες πνευματικές επισκέψεις, με την προσδοκία κοντά στον Αναστάντα Χριστό μας, να ξεπεράσουμε τα πάθη και τις αδυναμίες μας, να σταυρώσουμε τον εγωισμό μας και να οδηγηθούμε και εμείς στην πνευματική ανάσταση, στην ανάσταση των ψυχών μας και πραγματικά με την βοήθεια της ενδημούσας χάριτος μέσα μας, να γίνει η ανακαίνιση στο θέλημα του Θεού, το αγαθόν και ευάρεστον και τέλειον.

Χριστός Ανέστη!

                     Αληθώς Ανέστη!

                                                    Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Μητράρας 

Εμφανίσεις: 3686