ΤΟ ΓΕΝΕΘΛΙΟΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

H Gennhsh ths Theotokou 01

Αλήθεια είναι πως τα μεγάλα σχέδια, τα παγκοσμίου αξίας έργα, δεν γίνονται μέσα σε λίγες στιγμές, ούτε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, αλλά απαιτούν κάποια μακροχρόνια προπαρασκευή. Μάλιστα όσο μεγαλύτερα είναι τα έργα αυτά τόσο και μακροχρόνια η προετοιμασία τους. Τέτοιο λοιπόν μακροχρόνιο υπήρξε και το έργο της σωτηρίας του ανθρώπου. Αφ΄ότου ο άνθρωπος εξέπεσε και διώχθηκε του Παραδείσου για αιώνες ο Θεός προετοίμαζε τη σωτηρία του ανθρώπου που του υποσχέθηκε κατά την ώρα της έξωσής του.

Κι η γυναίκα εκείνη, που ο υιός της επρόκειτο να κατανικήσει τον όφι προτυπώθηκε, προεικονίσθηκε και προφητεύθηκε. Και η μεγάλη στιγμή που η Παρθένος Μαρία θα εγεννάτο στη γη έφθασε. Πότε; Κανένας από τους Ιερείς Ευαγγελιστές δεν αναφέρει το γεγονός. Ό,τι γνωρίζουμε κι εορτάζουμε το έχουμε από την Ιερά Παράδοση. Όσο κι αν δεν γνωρίζουμε τον ακριβή χρόνο της γεννήσεως της Θεοτόκου, γνωρίζουμε ότι η Παρθένος Μαρία, ως δώρο του θεού, γεννήθηκε στη γη για να γίνει η ίδια μακαριστή όλων των γενεών. Γονείς της, οι δύο ευσεβείς Ιωακείμ και Άννα, οι οποίοι, αν και είχαν περάσει τα χρόνια τους χωρίς να αποκτήσουν παιδί, δεν απελπίστηκαν.

Η Αγία Άννα σύμφωνα με την Παράδοση ήταν κόρη του ιερέα Ματθάν και της Μαρίας, που ήταν ευσεβείς και θεοφοβούμενοι και κατήγοντο από την Βηθλεέμ. Αλλά και ο Ιωακείμ καταγόταν από την γενιά του Δαυίδ. Ο Ιωακείμ και η Άννα παρακαλούσαν τον Κύριο να τους απαλλάξει από το όνειδος της ατεκνίας και να τους χαρίσει ένα παιδί. Αλλά τα χρόνια προχωρούσαν κι ο Θεός δεν εκπλήρωσε τελικά την επιθυμία τους. Όταν είχαν φθάσει πια σε ηλικία προχωρημένη, που δεν επιτρέπει καμμιά ελπίδα για την απόκτηση παιδιού, θέλησαν να πάνε για μια ακόμα φορά να προσφέρουν τα δώρα τους. Επειδή μάλιστα ήσαν ήδη γέροντες προχώρησαν μπροστά δίχως να περιμένουν τελευταίοι, όπως πρόσταζε ο Νόμος για τα άτεκνα ζευγάρια. Οι Ιερείς όμως όχι μόνο δεν δέχθηκαν τα δώρα αλλά τους έδιωξαν λέγοντάς τους ¨δεν επιτρέπεται να προσφέρετε πρώτοι τα δώρα σας, αφού δεν κάνατε παιδιά για τον Ισραήλ. 

Τα λόγια αυτά πλήγωσαν βαθιά τον Ιωακείμ και την Άννα που από εκείνη τη στιγμή χωρίστηκαν μεταξύ τους μέχρι ότου ο Κύριος εισακούσει τις ικεσίες τους. Ο μεν Ιωακείμ κατέφυγε στην κοιλάδα Χοτζεβά και κλείσθηκε σ΄ένα σπήλαιο νηστεύοντας και προσευχόμενος, η δε Άννα έμεινε στην αυλή του σπιτιού της για σαράντα ημέρες κάτω από ένα πυκνόφυλλο δένδρο παρακαλώντας με θέρμη τον Κύριο να εισακούσει την δέησή της και υποσχόταν ν΄αφιερώσει εις τον Θεόν το παιδί που θα γεννούσε. Μπορούσε ο Κύριος να μην ακούσει την προσευχή τόσο ευσεβών και δικαίων ανθρώπων όπως ήταν ο Ιωακείμ και η Άννα; Τότε ακριβώς που το γεγονός εφαίνετο αδύνατο, τότε και η στειρότης της Άννας εξηφανίσθη. 

Καθώς η Άννα προσευχόταν με δάκρυα κάτω από το δένδρο του κήπου της βλέπει πάνω σ΄αυτό μια φωλιά πουλιών. Τότε πόνεσε πολύ, έκλαψε και με παράπονο είπε: "αλίμονο σε μένα, γιατί γεννήθηκα έτσι καταραμένη στους Ισραηλίτες, αφού και στο Ναό του Κυρίου με ειρωνεύθηκαν και με έδιωξαν. Δεν έμοιασα μ΄αυτά τα πουλιά του ουρανού που είναι τόσο γόνιμα μπροστά Σου Κύριε. Δεν έμοιασα με τη γη αφού κι αυτή στη κατάλληλη εποχή της σου προσφέρει τους καρπούς της". Ενώ έλεγε αυτά και θρηνούσε, ιδού μπροστά της εμφανίζεται Άγγελος Κυρίου και της λέγει: "Άννα επήκουσεν ο Κύριος της δεήσεώς σου. Θα συλλάβεις και θα γεννήσεις και το τέκνο σου θα γίνει ονομαστό σ΄ολόκληρη την οικουμένη"! Γεμάτη χαρά η Άννα φώναξε:"Ζει Κύριος ο Θεός ημών, υπόσχομαι στον Θεό μου ότι το παιδί που θα γεννήσω θα το προσφέρω ως δώρο εις τον Θεόν μου να προσφέρει τις υπηρεσίες του σ΄Αυτόν για ολόκληρη τη ζωή του".

Την ίδια στιγμή Άγγελος Κυρίου εμφανίζεται και στον Ιωακείμ και του αναγγέλει ότι η στειρότης της γυναίκας του λύθηκε. Χαρούμενος ο Ιωακείμ δοξάζοντας τον Κύριο κατευθύνεται στο σπίτι του. Μα και η Άννα με ανεκλάλητη χαρά είχε ήδη σπεύσει να τον συναντήσει. Συναντήθηκαν στην Πύλη κι η Άννα τον αγκάλιασε λέγοντάς του: "Νυν οίδα ότι ο Κύριος ο Θεός με ευλόγησε σφόδρα"! Το θαύμα γίνεται. Η ευλογία του Θεού κάνει να καρποφορήσει η στείρα Άννα. Το θαύμα αυτό ανοίγει το δρόμο στη στειρότητα του κόσμου, γιατί  ο καρπός της Άννας πρόκειται να καρποφορήσει και να δώσει στη γη τη σωτηρία. 

Η Γέννηση της Θεοτόκου δεν έρχεται μόνο να λύσει τη στειρότητα της ατεκνίας της Άννας, αλλά και την στειρότητα και της κατάρας των ανθρώπων. Γι αυτό ψάλλουμε: "Ιωακείμ και Άννα ονειδισμού ατεκνίας και Αδάμ και Εύα εκ της φθοράς του θανάτου ηλευθερώθησαν Άχραντε εν τη Αγία Γεννήσει σου". Με χαρά η Αγία Άννα αμέσως μετά την γέννηση της Παρθένου Μαρίας αναφώνησε: "Εμεγαλύνθη η ψυχή μου εν τη ημέρα ταύτη"! 

Πράγματι λοιπόν η ημέρα της γεννήσεως της Θεοτόκου είναι ημέρα μεγάλης χαράς. "Η Γέννησίς σου, Θεοτόκε, χαράν εμήνυσε πάση τη οικουμένη". Πάγκοινος λοιπόν και παγκόσμιος η χαρά διότι στη γη γρήγορα θα ανατείλει ο Ήλιος της Δικαιοσύνης που θα φωτίσει τον κόσμο ολόκληρο.

 

πηγή: "Μορφές από το Συναξάρι"