Ο π. Μάξιμος Μητράρας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το έτος 1970. Μετά την ολοκλήρωση των εγκυκλίων σπουδών στο Γυμνάσιο Θερμού Νεάπολης Θεσσαλονίκης (1985), εισήχθη στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία, από την οποία έλαβε το Απολυτήριο Λυκείου και το Δίπλωμα Βυζαντινής Αγιογραφίας (1991). Το έτος 1993 έλαβε το αγγελικό σχήμα στην Ιερά Μονή Αγίου Χριστοφόρου Αρναίας και την ίδια χρονιά χειροτονήθηκε στον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης (Διάκονος) από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κυρό Νικόδημο (Αναγνώστου, 1931-2012). Το έτος 1994 έλαβε το Πτυχίο Ιεροδιδασκάλου από την Ανωτέρα Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και το επόμενο έτος (1995), έλαβε το δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κυρό Νικόδημο, προχειρισθείς αύθις σε Αρχιμανδρίτη.
Μετά την εις Πρεσβύτερον χειροτονία, τοποθετήθηκε ως εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Ακυλίνης Ζαγκλιβερίου. Κατά τη διάρκεια της εννεαετούς διακονίας του (1995-2004), έλαβε την Πνευματική Πατρότητα από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κυρό Νικόδημο, ίδρυσε και διηύθυνε το Κέντρο Νεότητας Ζαγκλιβερίου, ανήγειρε ιερατικό οίκο μετά Παρεκκλησίου της Παναγίας Φανερωμένης και ολοκλήρωσε τον εκ βάθρων εξωραϊσμό του προσκυνηματικού Ιερού Ναού Αγίας Ακυλίνης Ζαγκλιβερίου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με την ιερατική διακονία στον Ιερό Ναό Αγίας Ακυλίνης, εκπροσώπησε την Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου σε διάφορες εκδηλώσεις και συνέδρια. Επιπλέον, το έτος 1997, εξετέλεσε χρέη εφημερίου στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Χάλκης.
Το 2003 έλαβε το Πτυχίο Θεολογίας από τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ακολούθως μετέβη στο Στρασβούργο της Γαλλίας, όπου παρακολούθησε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Καθολικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Marc Bloch (2004-2006), εκπονώντας τη διπλωματική εργασία υπό τον τίτλο «Η περί Ιερωσύνης διδασκαλία στον Άγιο Συμεών Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης». Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών, διετέλεσε εφημέριος των Ιερών Ναών Αγίου Αθανασίου Bietigheim (2004-2005) και Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Στουτγάρδης (2005-2007) της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας.
Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα (2007), εντάχθηκε στο ιερατικό δυναμικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αναλαμβάνοντας εφημεριακά καθήκοντα στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Δάφνης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Από το έτος 2007 έως σήμερα, όντας υπεύθυνος για την ανακαίνιση και τον εκ βάθρων εξωραϊσμό του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Δάφνης, πέτυχε την ολοκλήρωση αυτού του ιδιαιτέρως σημαντικού έργου, το οποίο έχει σπουδαίο πνευματικό και πολιτιστικό αντίκτυπο για την ευρύτερη περιοχή της Δάφνης. Παράλληλα με την εφημεριακή διακονία του, είναι υπεύθυνος των Κέντρων Νεότητας και Αιμοδοσίας του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Δάφνης, είναι εκ περιτροπής Προϊστάμενος του Κοιμητηριακού Ναού Αναστάσεως Κυρίου Δάφνης, είναι εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος σε διάφορες εκδηλώσεις και συνέδρια και το έτος 2015 χρημάτισε Υπεύθυνος Κατασκηνωτικής Περιόδου για τους Ιερόπαιδες του Κέντρου Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Από το έτος 1999 έως σήμερα, μετέχει ανελλιπώς στις δράσεις του Εργαστηρίου Ποιμαντικής Θεολογίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Εργαστήριο Εξομολογητικής, Ε’ Ημερίδα Εξομολογητικής στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας και της Ελλάδος) και στα Επιμορφωτικά Σεμινάρια του Εθνικού Κέντρου Δημοσίας Διοίκησης (Διοίκηση Ανθρωπίνου Παράγοντα, Νομιμότητα της Διοικητικής Δράσης, Εισαγωγή στην Πληροφορική Windows Word, Εκπαίδευση στο χώρο εργασίας). Ομιλεί την Αγγλική (επίπεδο Lower) και τη Γαλλική γλώσσα (επίπεδο Dalf).
Έχει τιμηθεί α’) από την Ιερά Αρχεπισκοπή Αθηνών για την προσφορά χρημάτων από τους Κοιμητηριακούς Ναούς στο φιλανθρωπικό έργο των Ιδρυμάτων της Αρχιεπισκοπής (Μάιος 2013) και β’) από το Δήμο Καλινδοίων ως ένδειξη σεβασμού και αγάπης για το πολυσχιδές έργο στον εξωραϊσμό του Ιερού Ναού και την ανοικοδόμηση της εφημεριακής κατοικίας και του Κέντρου Νεότητος (Αύγουστος 2004).
Το συγγραφικό του έργο αποτυπώνεται στα δύο βιβλία τα οποία εξέδωσε υπό τους τίτλους «Η Αγία Ακυλίνα Ζαγκλιβερινή» και «Η Αγία Βαρβάρα Δάφνης». Εσχάτως, αναγορεύθηκε Διδάκτωρ του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υποβάλλοντας τη Διδακτορική Διατριβή υπό τον τίτλο «Η Συμβολή της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Διορθόδοξες σχέσεις κατά τον Κ’ αιώνα». Η Έκδοση της παρούσης Διδακτορικής Διατριβής θα πραγματοποιηθεί από τις Εκδόσεις της Αποστολικής Διακονίας το Σεπτέμβριο του 2021.