ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΩΡΩΝ - ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΕΩΣ

IMG 1149

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και ευλάβειας τελέσθηκε σήμερα Μεγάλη Παρασκευή η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως παρουσία πλήθους πιστών οι οποίοι προσήλθαν ευλαβικά να προσκυνήσουν το Πάνσεπτο Σώμα του Κυρίου μας και να ανάψουν ένα αγνό αγιοκέρι στον Τάφο του.

Ο προϊστάμενος του Ναού π. Μάξιμος στον λόγο του τόνισε:" ο θεάνθρωπος Ιησούς έγινε για μας άνθρωπος για να συμφιλιώσει τον άνθρωπο με τον Θεό. Αυτή την θυσία δεν θα μπορούσε να την κάνει κανείς. Κατέβηκε με τον δικό Του θάνατο εις τον Άδη και νίκησε το κράτος του Άδου και του θανάτου. Γιατί αυτή η θυσία; γιατί τόσο αίμα και μάλιστα τόσο άδικο αίμα; αίμα το οποίο δεν εβρέθη δόλος εν τω στόματι Αυτού, δεν υπήρχε αμαρτία στη ζωή Του. Με συγκινεί αφάνταστα το γεγονός του ληστού. Ο ληστής δεν τον είδε τον Ιησού επάνω στον Σταυρό εν τη δόξει Του. Οι δύο ληστές είναι το αντίγραφο της κοινωνίας μας. Ο Χριστός έχει ακολούθους οι οποίοι τον βιώνουν και τον πιστεύουν, αλλά ταυτόχρονα έχει και ορκισμένους εχθρούς οι οποίοι προσπαθούν να σβήσουν από την ζωή της κοινωνίας μας, από την ζωή των νέων, αυτό που ο Κύριος μας προσέφερε.

Η Σταύρωση του Κυρίου μας είναι αυτή που προσφέρει και σήμερα αγίους, αλλά και διώκτες, ληστές με μετάνοια και ληστές με αμφισβήτηση και απιστία. Ο ληστής δεν ήταν μαθητής του Χριστού, δεν άκουσε κηρύγματα, δεν είδε θαύματα, δεν είδε νεκρους να ανασταίνονται, δεν είδε κουτσούς να περπατούν, τυφλούς να βλέπουν. Τον είδε γυμνό πάνω στον Σταυρό και αμέσως άλλαξε όλο η ψυχολογία του, άλλαξε όλη η δομή του. Αυτό μπορούμε να το αντιληφθούμε;Τί είδε τόσο πολύ και ενθουσιάστηκε και είπε "Κύριε μνήσθητί μου εν τη βασιλεία Σου" Τί είδε ο ληστής; ένα σώμα χτυπημένο, ένα σώμα σταυρωμένο, ένα σώμα από τους ανθρώπους ατιμασμένο. Τί είδε ο ληστής και αναγνώρισε τον Βασιλέα των ουρανών; Καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι αυτός που νοιώθει και αυτός που βιώνει και αυτός που ζει την πνευματική ζωή δεν χρειάζεται γράμματα, σπουδές. Χρειάζεται να έχει μία ζεστή καρδιά επειδή η καρδιά του ληστή ήταν ταπεινή. Και σ΄αυτή την ταπεινή καρδιά αποκαλύφθηκε όλη η θεία πρόνοια. Και ο Χριστός του διέγραψε με μια μονοκοντυλιά όλα τα λάθη του, όλες τις αστοχίες του, όλα τα εγκλήματά του, όλες τις παρανομίες του και του είπε από σήμερα θα είσαι μαζί μου στον Παράδεισο. Αυτή είναι η απέραντη αγάπη του Κυρίου μας".


 Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό